Peuteropvang

Boekjes lezen, muziek maken, (buiten) spelen met leeftijdgenootjes: wat is er voor een peuter leuker dan dat! Al vanaf 2 jaar kan je kind naar de peuteropvang, ter voorbereiding op de basisschool. Peuteropvang (vroeger heette het ‘peuterspeelzaal’) is er voor alle kinderen van 2 tot 4 jaar. Het maakt dus niet uit of je als ouder studeert, werkt of fulltime ouder bent.

Bij Kinderwoud werken we met erkende programma’s voor voor- en vroegschoolse educatie (vve). Zo begeleiden we je kind op de allerbeste manier en kan het zich optimaal ontwikkelen. Op naar groep 1 van de basisschool!

Wil je direct je kind aanmelden voor onze peuteropvang? Dat kan via de button hiernaast!

Onze peuteropvang

Wat houdt peuteropvang in? Voor wie is het bedoeld? Van hoe laat tot hoe laat kan mijn kind bij de peuteropvang terecht? En tot welke leeftijd gaat mijn kind naar de peuteropvang?

Fietsen bij Kinderwoud kinderopvang

Voor wie is het bedoeld?

Peuteropvang is kinderopvang voor kinderen in de leeftijd van 2 tot 4 jaar als voorbereiding op de basisschool.

Op welke dagen?

Je kind kan op maandag tot en met vrijdag van 8:30 tot 12:30 uur op onze reguliere peuteropvang terecht. Onze peuteropvang is inclusief lunch.

En tijdens de schoolvakanties?

Peuteropvang is gesloten tijdens schoolvakanties. Voor het vaststellen van de schoolvakantieweken hanteren we de richtlijnen van het ministerie van Onderwijs.

Elk kind staat bij ons op nummer 1

Ieder kind wordt bij ons gezien en mag zijn zien wie het is. Daardoor voelen de kinderen zich op onze peuteropvang snel thuis. Ze verkennen, ontdekken en leren volop!

  • We sluiten precies aan bij wat jouw kind nodig heeft
  • We zorgen voor een veilige en vertrouwde omgeving
  • We dagen je kind uit om zich op zijn of haar eigen manier en tempo te ontwikkelen

Om je kind zo goed mogelijk te kunnen begeleiden, krijgt je kind een eigen mentor: dit is een van de pedagogisch medewerkers in de groep. De mentor begeleidt je kind en jou/jullie tijdens de wenperiode, volgt de ontwikkeling van je kind en is het vaste aanspreekpunt.

Het ontwikkelingsverloop en eventuele aandachtspunten leggen we vast in ons digitale kindvolgsysteem en bespreken we in een oudergesprek.

Een dag op de opvang

We willen jou als ouder graag laten zien wat jouw kind gedurende de dag meemaakt. In onderstaand schema wordt in grote lijnen weergegeven hoe een dag op de opvang eruit ziet.

Peuteropvang Kinderwoud
08:30u
Het begin van de ochtend

Je brengt je kind en er vindt een warme overdracht plaats. Tijdens zo'n overdracht wordt er gevraagd hoe het met je kind gaat en of er bijzonderheden zijn. Het contact met ouders en kinderen staat centraal.

Peuteropvang bij Kinderwoud kinderopvang
08:30-09:00u
Spelen

Er is tijd voor vrij spel in verschillende hoeken met verschillende materialen. Denk hierbij aan een puzzel maken, in de poppenhoek of met bouw- en constructiemateriaal spelen.

Peuteropvang bij Kinderwoud kinderopvang
09:00u
In de kring

Met z'n allen in de kring. In de kring is er aandacht voor zingen, interactief voorlezen of een kringgesprek. Er wordt ook gekeken naar de dagritme kaarten. Dit zijn kaartjes waarop verschillende activiteiten worden weergegeven. De kaartjes geven de kinderen houvast; zij weten zo wat ze kunnen verwachten en dit geeft een gevoel van veiligheid en vertrouwen.

Kinderwoud kinderopvang
09:30u
Spelend leren

Gerichte activiteiten met de hele groep en/of met een kleine groep. Jaarlijks wordt er met vier centrale Kinderwoud thema's gewerkt, maar ook met thema's die inspelen op de actualiteit of het seizoen. De activiteiten zijn gericht op de speerpunten van Kinderwoud en de verschillende ontwikkelingsgebieden van de peuters.

Fruit eten bij Kinderwoud kinderopvang
10:00u
Samen fruit eten

De kinderen eten fruit en drinken (fruit)water. Het fruit of een verantwoord tussendoortje geef jij als ouder mee en het drinken regelen wij. Het fruit moment is een rustmoment voor de kinderen, maar is ook een sociaal moment waar gezelligheid, kletsen en rekening houden met elkaar centraal staat.

VVE peuteropvang Kinderwoud
10:15u
Toilet moment

Tijdens dit moment staat het naar het toilet gaan en het verschonen centraal, dit om de zindelijkheid van de kinderen te stimuleren. Uiteraard kunnen kinderen altijd aangeven dat ze naar het toilet moeten of luier dragende kinderen indien nodig verschoond moeten worden.

Buiten spelen bij Kinderwoud kinderopvang
10:30u
Buiten spelen

Lekker met z'n allen naar buiten. Tijdens het buitenspelen is er ruimte voor vrij spel in de buitenlucht, maar worden er ook activiteiten aangeboden. Er is veel ruimte voor de ontwikkeling van de grove motoriek.

Eten bij peuteropvang Kinderwoud
11:30u
Samen eten

Met z'n allen een boterham eten. De handen worden gewassen en de kinderen zoeken een plekje uit rond de tafel. De lunch en het drinken verzorgt Kinderwoud. De kinderen worden gestimuleerd om zelf hun boter om de boterham te smeren. Voor het eten zingen we het ‘Eetsmakelijk’ lied en beginnen we aan de lunch, een gezellige boel! Er wordt gesproken over de ochtend. Tijdens het eten staat gezellig samen zijn centraal.

Kinderopvang Kinderwoud
12:30u
Het einde van de ochtend

Het is tijd om je kind op te halen. Je mag op de groep komen om de sfeer te proeven, vragen te stellen en te zien waar je kind mee bezig is. Ook is er tijd om met de pedagogisch medewerker kort en informeel te praten over de activiteiten en of bijzonderheden.

Peuters aan het spelen bij Kinderwoud kinderopvang

Wat ontwikkelen ze zich snel!

Variatie en uitdaging: peuters smullen ervan! “Zelf doen!” horen we dan ook vaak in de peuteropvanggroepen. Zelf doen en proberen is niet alleen leuk, maar ook heel belangrijk voor de brede ontwikkeling van peuters.

Daarom doen we elke dag allerlei leuke activiteiten in een rijke speel-leeromgeving die aansluit bij de belevingswereld van je kind. Door deze activiteiten, door groepsbezigheden als tafeldekken en door te experimenteren met speelmateriaal, worden de verschillende ontwikkelingsgebieden van je kind gestimuleerd. Denk bijvoorbeeld aan de grove en fijne motoriek, fantasie en creativiteit, taal, leervermogen en sociale vaardigheden.

Op de peuteropvang maken de kinderen samen veel plezier en leren ze heel veel. Ook van elkaar! Bij het maken van contact wordt taal steeds belangrijker in deze leeftijdsgroep.

Voor- en vroegschoolse educatie

Op onze peuteropvanglocaties werken we veelal met een VVE-programma, zoals Uk & Puk of Piramide. VVE staat voor voor- en vroegschoolse educatie. Het is bedoeld om de brede ontwikkeling van peuters te stimuleren en is er voor alle peuters in de groep. Dus ook voor peuters die extra ondersteuning nodig hebben of juist wat meer uitdaging vragen.

Wat betekent voor- en vroegschoolse educatie voor de ontwikkeling van je kind?

  • Eventuele (taal)achterstanden nemen af
  • Je kind is beter voorbereid op de basisschool

Wanneer we werken in een groep met een VVE-programma, dan ontvang je daarover meer informatie.

Heeft je kind een VVE-indicatie, dan kan het extra dagdelen naar de peuteropvang en krijgt het extra ondersteuning. Zo doen we samen alles voor een zo goed mogelijke ontwikkeling van je kind!

Lees meer over voor- en vroegschoolse educatie bij Kinderwoud

Wat kost peuteropvang?

Wil je gebruikmaken van peuteropvang, dan wil je natuurlijk weten wat dat kost. De kosten zijn afhankelijk van het tarief van de opvang, het aantal uren dat je kind gebruikmaakt van de opvang en de hoogte van je inkomen. Gebruik onze rekentool voor een kostenindicatie op maat.

Ga naar de rekentool Meer informatie

Onze pijlers

Spelend leren, bewegen, muziek en gezonde voeding zijn heel belangrijk voor de ontwikkeling van het kinderbrein. Daarom vormen deze vier pijlers elke dag de basis op al onze opvanglocaties.

Spelend leren

Kinderen doen niets liever dan spelen: dé manier om zich te ontwikkelen.

Meer over spelend leren
Bewegen

Bewegen stimuleert het brein, is gezond en ook gewoon leuk!

Meer over bewegen
Muziek

Muziek maken activeert alle ontwikkelingsgebieden in het brein.

Meer over muziek
Gezonde voeding

Gezonde voeding is de brandstof voor de ontwikkeling van het kinderbrein.

Meer over gezonde voeding

Veelgestelde vragen

Kom gerust eens bij ons kijken, je bent van harte welkom! Met meer dan 75 locaties in heel Friesland is er altijd een bij jou in de buurt. Je kunt een rondleiding aanvragen via de website of contact opnemen met de afdeling Klantadvies. Zij zorgen ervoor dat er een afspraak voor een rondleiding gemaakt wordt. Bekijk hier onze locaties.

Een peuterspeelzaal (tegenwoordig noemen we het peuteropvang) is een instelling waar peuters (kinderen van 2 tot 4 jaar oud) kunnen spelen, leren en sociale interactie kunnen hebben met andere kinderen van dezelfde leeftijd. Het is een vorm van kinderopvang die gericht is op de ontwikkeling van peuters in een speelse en educatieve omgeving. Peuterspeelzalen (de huidige peuteropvang) worden vaak beheerd door gemeenten, kinderopvangorganisaties, welzijnsorganisaties of scholen. Ze bieden meestal dagdelen aan waarop peuters kunnen deelnemen. De activiteiten op de peuterspeelzaal zijn gericht op de sociale, emotionele, cognitieve en motorische ontwikkeling van de kinderen. Onze peuteropvang heeft verschillende doelen, zoals het stimuleren van de taalontwikkeling, het bevorderen van sociale vaardigheden, het aanleren van routines en het voorbereiden van kinderen op de overgang naar de basisschool. We bieden een veilige en gestructureerde omgeving waarin peuters kunnen spelen, ontdekken en leren onder begeleiding van ervaren pedagogisch medewerkers.

Al vanaf 2 jaar kan je kind naar de peuterspeelzaal (tegenwoordig noemen we dat peuteropvang), ter voorbereiding op de basisschool. Op de peuteropvang kunnen ze spelen, leren en sociale interactie hebben met andere kinderen van dezelfde leeftijd. Het is een vorm van kinderopvang die gericht is op de ontwikkeling van peuters in een speelse en educatieve omgeving. Peuteropvang (vroeger heette het dus ‘peuterspeelzaal’) is er voor alle kinderen van 2 tot 4 jaar. Het maakt dus niet uit of je als ouder studeert, werkt of fulltime ouder bent.

Een kind krijgt een VVE-indicatie als het een extra steuntje in de rug nodig heeft. Het is bedoeld om de brede ontwikkeling van peuters te stimuleren. In het gesprek op het consultatiebureau komt dit ter sprake en zij geven dit door aan de kinderopvangorganisatie (alleen bij toestemming van de ouder). Een kind met een VVE-indicatie heeft recht op 4 dagdelen peuteropvang per week. Lees meer over voor- en vroegschoolse educatie bij Kinderwoud.

Je kind kan op maandag tot en met vrijdag op onze reguliere peuteropvang terecht. De peuteropvang is iedere dag 4 uren geopend. De start van de peuteropvang is verschillend per locatie, maar altijd van 8.15 tot 12.15 uur of 8.30 tot 12.30 uur. Onze peuteropvang is inclusief lunch.

Je kunt je kind aanmelden via het aanmeldformulier op onze website, op die manier kunnen we jouw gegevens en die van je kind zo goed en veilig mogelijk verwerken. We nemen na je aanmelding zo snel mogelijk contact met je op. We bespreken dan graag jouw wensen, de gewenste startdatum en de plaatsingsmogelijkheden op de locatie van je voorkeur!

Voor aanvang van de startdatum word je uitgenodigd voor een intakegesprek op locatie. Je wordt ongeveer 4 weken van tevoren uitgenodigd door de pedagogisch medewerkers van de groep.  

De kosten van peuteropvang (voorheen peuterspeelzaal) zijn door de kinderopvangtoeslag vaak een stuk lager dan je denkt! De kosten van peuteropvang kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de regio waarin je woont, het type opvang, het aantal dagdelen en eventuele subsidies of kortingen. Peuteropvang wordt vaak aangeboden in dagdelen, waarbij een dagdeel meestal vier uur duurt. Houd er rekening mee dat de kosten kunnen variëren afhankelijk van de specifieke situatie en locatie. Daarnaast kunnen ouders in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag, een subsidie van de overheid die helpt bij het financieren van de kosten voor peuteropvang. De hoogte van de kinderopvangtoeslag is afhankelijk van het inkomen van de ouders, het aantal kinderen dat gebruikmaakt van kinderopvang en het aantal uren dat de ouders werken of studeren. Je berekent de kosten eenvoudig en snel via onze rekentool. Omdat de kosten voor elke gezinssituatie anders zijn, vragen we je voor een juiste berekening enkele gegevens in te vullen. Met je inkomensgegevens bij de hand heb je binnen een paar minuten een indicatie van de maandelijkse kosten voor opvang in jouw situatie.

We zijn een maatschappelijke kinderopvang zonder winstdoelstelling en zetten daarom alles op alles om onze kinderopvang toegankelijk te houden voor álle kinderen. Dat betekent ook dat onze tarieven niet hoog zijn en we de daadwerkelijke kosten per kind zo laag mogelijk willen houden. Is je kind nog niet zindelijk? Geef je kind dan luiers mee. Is je kind al wel zindelijk? Dan betaal je niet voor iets wat je niet gebruikt.

Onze tarieven voor kinderdagopvang en buitenschoolse opvang zijn inclusief eten en drinken. We hanteren een gezond voedingsbeleid en verzorgen daarom de voeding (drinken, fruit, brood, crackers etc.). Voor je baby hoef je alleen te zorgen voor fles- of borstvoeding. Onze tarieven voor peuteropvang zijn inclusief drinken en lunch. Op de peuteropvang vragen we je om je kind voor het fruitmoment een stuk fruit mee te geven. Zo raakt je kind gewend aan het meenemen van fruit in een bakje net als straks op school.

Natuurlijk houden we rekening met allergieën van kinderen. Ook is er ruimte voor individuele afspraken, bijvoorbeeld in geval van een dieet of een bepaalde (geloofs)overtuiging.  

In het ouderportaal van Kinderwoud vind je alles wat je moet én wilt weten over de kinderopvang van je kind. Het ouderportaal is beschikbaar als webportaal voor computer en laptop en als app voor smartphone en tablet (OuderApp). In het ouderportaal kun je veel zaken snel en eenvoudig regelen.

Kinderwoud is op officieel erkende feestdagen gesloten. Op sinterklaasavond (5 december), kerstavond (24 december) en op oudejaarsdag (31 december) sluiten al onze locaties om 17:00 uur. Op deze dagen haal je je kind(eren) voor 17:00 uur op. We crediteren deze uren niet. Kinderwoud behoudt zich het recht voor om in het kader van professionalisering maximaal een dag per jaar te reserveren voor interne scholing. Op die dag biedt Kinderwoud geen opvang, we brengen ouder(s)/verzorger(s) hiervan minimaal twee maanden van tevoren op de hoogte. We crediteren deze uren niet.  

Als je kind hoge koorts heeft, regelmatig overgeeft of pijn heeft, kun je je kind het beste in de huiselijke omgeving (laten) verzorgen. Je kind heeft op zo’n moment vooral behoefte aan rust, verzorging en extra aandacht en zal zich niet prettig voelen op de kinderopvang. Voor pedagogisch medewerkers is het bovendien niet haalbaar om de aandacht goed te verdelen tussen je zieke kind en de andere kinderen in de groep. Met lichte ziekteverschijnselen – denk aan een snotneus of huiduitslag – kan je kind vaak gewoon meedoen in de groep. Is je kind ziek en kan het niet naar de kinderopvang? Geef dit dan op tijd aan ons door via het ouderportaal/de OuderApp. Als er sprake is van een besmettelijke ziekte, dan worden we daar graag direct over geïnformeerd. Voor actuele informatie over infectieziekten kun je terecht in de Kiddi App of op rivm.nl. Als je kind ziek wordt op de kinderopvang, dan nemen we contact met je op en stemmen we af of je kind kan blijven of opgehaald moet worden. In acute gevallen overleggen we met een huisarts en in noodgevallen gaan we naar de eerste hulp van het ziekenhuis of bellen we 112.

Op een deel van onze locaties spreken we zowel Nederlands als Fries. Dat doen we om de kinderen spelenderwijs te stimuleren in hun meertaligheid. Meertaligheid bevordert namelijk niet alleen de taalontwikkeling, maar ook de sociale en intellectuele ontwikkeling. We werken hierbij samen met SFBO (Sintrum Frysktalige Berne-opfang). Heeft je kind een andere moedertaal? Dan kan het helpen – bijvoorbeeld als je kind moet wennen of verdrietig is – om woorden uit de moedertaal te gebruiken. Dit noemen we de ‘troosttaal’. Als ouder(s) kun je een aantal woorden aandragen die we in dit soort situaties kunnen gebruiken.

Je leest onze beleidsdocumenten (zoals Pedagogisch beleid, Beleid Veiligheid en Gezondheid, Voedingsbeleid en Protocol veilig slapen), onze jaarverslagen en algemene voorwaarden hier.