Blogs

De Week van het Jonge Kind

9 april 2024

Deze week is het De Week van het Jonge Kind. Een week waarin het belang van de eerste jaren van het kind in de schijnwerpers staat. Deze jaren vormen de basis voor een leven vol leren, groeien en ontdekken. Maar hoe vormt zich dit precies? En hoe kunnen we het beste bijdragen aan de ontwikkeling van het jonge kind? We vertellen je er meer over in dit artikel.

Bouwstenen van het brein

Wist je dat in de eerste zes jaren van een kind maar liefst 80% van de hersenverbindingen wordt gevormd? Het brein van een jong kind is als een spons; het wil alles om zich heen opnemen en maakt in een snel tempo hersenverbindingen aan. Het netwerk van hersenverbindingen helpt het kind om te leren en te groeien. Van de woorden die ze horen tot de bewegingen die ze maken – alles draagt bij aan hun groei en ontwikkeling.

De vroege jaren zijn ontzettend belangrijk. Er zijn periode waarin brein gevoelig is voor het gemakkelijk en snel aanleggen van specifieke hersenverbindingen die nodig zijn voor het leren van bepaalde (basis)vaardigheden. Denk bijvoorbeeld aan taal. Als taal in deze periode onvoldoende wordt aangeboden en gestimuleerd, dan komen de verbindingen niet goed tot stand en kan dit leiden tot achterstand in de taalontwikkeling.

Optimale breinontwikkeling

De omgeving speelt een enorme rol in de ontwikkeling van het brein. In een stabiele en warme omgeving voelen kinderen zich veilig en begrepen, waardoor ze zich volledig kunnen ontwikkelen. Daarnaast is het belang van spelen, zowel binnen als buiten, niet te onderschatten. Het helpt in het ontwikkelen van de motorische vaardigheden en het vermogen om nieuwe dingen te ontdekken en te leren. Ook gezonde voeding is erg belangrijk. De voedingstoffen dragen bij aan de groei van het brein, helpen bij het concentratievermogen en versterken het geheugen.

Rol van Kinderwoud

Bij Kinderwoud begrijpen we als geen ander hoe belangrijk het is om een vertrouwde omgeving te creëren, waarbij een gevoel van veiligheid en geborgenheid centraal staat. We bieden een plek waar elk kind de kans krijgt om te ontdekken, te leren en te groeien. Onze opvang is ontworpen als een rijke speel-leeromgeving, vol materialen en speelhoekjes die kinderen uitnodigen om actief te spelen en te ontdekken. Van rustige leeshoekjes tot avontuurlijke buitenspeelplaatsen, alles bij ons is er opgericht om kinderen te ondersteunen in hun ontwikkeling.

Hoe meer nieuwe dingen een kind op jonge leeftijd leert en ervaart, hoe beter dat is voor de groei van hun brein. Daarom zorgen we ervoor dat onze activiteiten en programma’s vol zitten met leuke en leerzame ervaringen die elk kind helpen om op verschillende manieren te groeien. We werken met vier pijlers: spelend leren, bewegen, muziek en gezonde voeding. Deze thema’s vormen de basis van onze activiteiten, afgestemd op de leeftijd en de ontwikkelingsfase van een kind. Zo krijgt elk kind krijgt bij ons de kans om op zijn eigen manier en tempo te ontdekken en te groeien.

(Leer)momenten thuis

Naast de opvang, hebben dagelijkse momenten thuis een grote invloed op hoe kinderen groeien en leren. Als ouder kun je op verschillende manieren de ontwikkeling van je kind verder versterken. En het mooie is, vaak zit ‘m dat in de kleine dingen die je dagelijks (samen) doet.

Samen lezen en praten
Praat over alles wat je ziet en samen doet; tafeldekken of speelgoed opruimen. Een dagelijks klusje verandert in een moment om gezellig met je kind te praten. Vaak komen dan de leukste verhalen naar boven. Ook (voor)lezen helpt in de taalontwikkeling en prikkelt de fantasie van je kind. Maar als de dag even anders loopt en als het voorlezen niet lukt, zijn je eigen verhalen vertellen, samen kijken naar foto’s of plaatjes in kinderboeken net zo waardevol.

Op ontdekkingstocht
Een ontdekkingstocht hoeft niet ver weg te zijn. Het bos, het park of gewoon je eigen buurt, zit vol met kleine en grote avonturen. Ga er samen op uit en stimuleer je kind om de omgeving te ontdekken. Door vragen te stellen en antwoorden te zoeken, maak je van elke wandeling een ontdekkingsreis. Deze ervaringen delen en het plezier in kleine dingen vinden, zorgt voor een blijvende indruk.

Samen koken
Samen koken verandert het bereiden van eten in een klein avontuur. Het kan al beginnen met het wassen van de groenten of het roeren in de pan. Voor de allerkleinsten is een plekje in de kinderstoel naast je al genoeg om ze te betrekken. Het laat zien wat je doet op een speelse manier.  Zo is een activiteit als samen koken niet alleen leerzaam, maar het is ook een mooie manier om samen te genieten en herinneringen te maken.

Elke (kleine) activiteit helpt je kind groeien. Benieuwd wat je nog meer kunt doen? Of wil je meer weten over hoe onze visie en hoe we bijdragen aan de optimale ontwikkeling van je kind? Ga naar https://www.kinderwoud.nl/over-ons/  waarin onze directeur Vanessa Weewer in een korte video meer vertelt over de visie van Kinderwoud.

Gerelateerde artikelen