Nieuw thema: Het regent kunst

Na een heerlijke zomer met een geweldig zomerthema starten we maandag 2 september met het nieuwe thema Het regent kunst.
In dit thema staan alle vormen van kunst centraal. Kunst is meer dan alleen schilderen of beeldhouwen. Onder kunst verstaan we ook tekenen, fotografie, grafiek, vormgeving, moderne media, theater, muziek en zang, dans, film, bouwkunde en architectuur, literatuur en poëzie.

Kunst is alles wat door een mens is gemaakt en tot doel heeft de menselijke zintuigen en geest te prikkelen door originaliteit en/of schoonheid.

Jonge kinderen reageren vaak spontaan op kunst. Bijvoorbeeld door als vanzelf mee te bewegen op muziek en zichtbaar plezier te hebben: plezier in versjes, liedjes, klanken en geluiden. Ze spelen met kleuren en vormen en kijken graag naar (bewegende) beelden. Kinderen nemen alles in zich op, onderzoeken en experimenteren. 

 

Kunst prikkelt de fantasie en maakt de wereld voor veel mensen een beetje mooier. Er bestaat een connectie tussen het beleven van kunst en cultuur en de ontwikkeling van sociale en emotionele vaardigheden. Het maken van kunst kan bijdragen in het reguleren van emoties en bij muziek en dans speelt expressie een belangrijke rol speelt. Kunst heeft een positief effect op de (brein)ontwikkeling van kinderen en daarom vindt Kinderwoud het belangrijk en vooral ook heel leuk om kunst een plek in haar activiteitenaanbod te geven. 

 

De kleuren van de herfst komen goed van pas in dit thema, bijvoorbeeld bij het maken van kunstwerken of schilderijen. Natuurlijk gaan ook lekker naar buiten en bewegen, de natuur is in deze tijd van het jaar prachtig. En wat kun je allemaal maken van bladeren, takken, eikels en kastanjes?