Nieuw Kinderwoud-thema Daar zit muziek in!

Op maandag 14 januari 2019 start het Kinderwoud-thema Daar zit muziek in!

Een veelzijdig thema over muziek in al haar vormen. Klassiek, modern, hiphop… Muziek maken, luisteren, dansen en bewegen op muziek. 
Allemaal leuk, leerzaam en goed voor de ontwikkeling van kinderen. Want muziek is contact maken, ontdekken, beleven en ontwikkelen. 


Kinderen leren van naar muziek luisteren heel goed ‘luisteren’ en maken daardoor beter onderscheid tussen de verschillende klanken en woorden. Daarnaast blijken ze ook beter te zijn in het uitfilteren van achtergrondgeruis, waardoor ze zich beter kunnen richten op dat wat ze willen of moeten horen.  

Al vanaf de geboorte (en zelfs daarvoor al) houden kinderen van muziek. Voor baby’s en jonge kinderen zingen we liedjes voor het slapen gaan en neuriën, zingen en wiegen we als ze onrustig zijn. Peuters zijn dol op liedjes luisteren, zingen en dansen. Daarom zetten we op het kinderdagverblijf vaak liedjes in om overgangen in het dagritme aan te geven; bijvoorbeeld als we fruit gaan eten, lunchen en slapen. Dit is herkenbaar, maar ook plezierig en gezellig!

Muziek luisteren en muziek maken hebben een positief effect op de totale ontwikkeling van kinderen, waarbij de verschillende hersendelen moeten samenwerken. Het bespelen van een instrument vraagt om een goede motoriek, het gehoor is nodig om te kunnen horen of het muziekstuk juist gespeeld wordt en om muzieknoten te kunnen lezen moet je goed kunnen kijken. Het geheugen wordt getraind bij het leren spelen van een muziekstuk en samen muziek maken vraagt om samenwerking en rekening houden met elkaar. Muziek stimuleert dus allerlei verbindingen in de hersenen, ofwel; muziek is een algemene breintraining!


De looptijd van het thema is 4 tot 6 weken. 

Themakaart 0-4 jaar (KDV/POV)

Themakaart 4-12 jaar (BSO)