Kosten

De kosten van kinderopvang zijn vaak een stuk lager dan je denkt omdat je kinderopvangtoeslag ontvangt! Je berekent de nettokosten eenvoudig en snel via onze rekentool. Omdat de kosten in elke gezinssituatie anders zijn, vragen we je voor een juiste berekening enkele gegevens in te vullen. Met je inkomensgegevens bij de hand heb je binnen een paar minuten een indicatie van de maandelijkse kosten voor opvang in jouw situatie.

Wil je direct de kosten voor kinderopvang berekenen?

Benieuwd naar een indicatie van de nettokosten in jouw gezinssituatie?

Heb ik recht op kinderopvangtoeslag?

De kinderopvangvormen bij Kinderwoud voldoen aan de eisen van de ’Wet kinderopvang’. Dat betekent dat je in aanmerking komt voor kinderopvangtoeslag – een tegemoetkoming in de kosten voor kinderopvang – als je gebruikmaakt van onze kinderdagopvang, peuteropvang of buitenschoolse opvang.

De belangrijkste voorwaarden waaraan je moet voldoen om kinderopvangtoeslag te kunnen krijgen:

  • Jij en je partner werken of volgen een opleiding, een inburgeringscursus of een traject naar werk.
  • Jij en je kind wonen op hetzelfde adres en staan hier allebei ingeschreven bij de gemeente.
  • Een deel van de kosten betaal je zelf: de verplichte eigen bijdrage.

Per 2023 krijgt iedereen die recht heeft op kinderopvangtoeslag maximaal 230 opvanguren vergoed. Het maakt dus niet meer uit hoeveel uren je per maand werkt. Of dat je een opleiding, een traject naar werk of een inburgeringscursus volgt. De 230 opvanguren zijn per kind per maand. Gaat je kind minder uren per maand naar de kinderopvang? Ga dan uit van de uren die in de plaatsingsovereenkomst staan.

Wil je direct de nettokosten voor kinderopvang berekenen?

Kinderopvangtoeslag

Hoeveel kinderopvangtoeslag krijg ik? Wanneer kinderopvangtoeslag aanvragen? Heb ik recht op kinderopvangtoeslag?

Hoeveel kinderopvangtoeslag krijg je?

Hoeveel toeslag je krijgt, hangt af van je inkomen én van de kosten die je maakt voor de opvang. Heb je meer kinderen die naar de opvang gaan? Dat kan gunstig zijn: soms krijg je dan een groter deel van de opvangkosten vergoed. Ook daarvoor wordt gekeken naar het inkomen.

Wanneer kinderopvangtoeslag aanvragen?

Binnen drie maanden na de maand waarin je kind voor het eerst naar de opvang gaat, moet je de kinderopvangtoeslag aanvragen. Wacht daarom niet te lang, anders loop je de toeslag mis.

Hulp nodig bij het aanvragen van kinderopvangtoeslag?

Kom je er niet helemaal uit met het invullen van het aanvraagformulier? We helpen je graag!
Hulp nodig? Neem contact met ons op

Dubbelcheck opvanggegevens kinderopvangtoeslag

Ontvang je kinderopvangtoeslag? Dan doen wij een dubbelcheck met de Belastingdienst/Toeslagen.nl voor je. Dat werkt zo:

  • Je vraagt als ouder zelf de kinderopvangtoeslag aan.
  • Wij geven elke maand aan de Belastingdienst/Toeslagen.nl door hoeveel opvang je hebt afgenomen. Dit noemen we ook wel ‘gegevenslevering’.
  • Zijn er opvallende verschillen? Dan krijg je bericht van de Belastingdienst/Toeslagen.nl.
  • Je kunt dan zélf eventueel je gegevens aanpassen.
  • Hierdoor is de kans dat je later (veel) toeslag moet terugbetalen een stuk kleiner.

Tip: check ook regelmatig zelf of je toeslaggegevens nog kloppen. Dat kan op mijntoeslagen.nl of gebruik de kinderopvangtoeslag app van de Belastingdienst/Toeslagen.nl.

Veelgestelde vragen

De kosten van kinderopvang variëren en zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de regio waarin je woont, het type opvang, het aantal opvanguren, het inkomen van de ouders en eventuele subsidies of kortingen. In Nederland wordt kinderopvang vaak uitgedrukt in een uurtarief. Daarnaast kun je recht hebben op kinderopvangtoeslag, een subsidie van de overheid die bedoeld is om ouders te ondersteunen bij het financieren van kinderopvangkosten. De hoogte van de kinderopvangtoeslag is afhankelijk van het inkomen van de ouders, het aantal kinderen dat gebruikmaakt van kinderopvang, het aantal opvanguren en de hoogte van de kosten. De kosten van kinderopvang zijn door de kinderopvangtoeslag vaak een stuk lager dan je denkt! Je berekent ze eenvoudig en snel via onze rekentool. Omdat de kosten voor elke gezinssituatie anders zijn, vragen we je voor een juiste berekening enkele gegevens in te vullen. Met je inkomensgegevens bij de hand heb je binnen een paar minuten een indicatie van de maandelijkse kosten voor opvang in jouw situatie.

Onze tarieven voor kinderdagopvang en buitenschoolse opvang zijn inclusief eten en drinken. We hanteren een gezond voedingsbeleid en verzorgen daarom de voeding (drinken, fruit, brood, crackers etc.). Voor je baby hoef je alleen te zorgen voor fles- of borstvoeding. Onze tarieven voor peuteropvang zijn inclusief drinken en lunch. Op de peuteropvang vragen we je om je kind voor het fruitmoment een stuk fruit mee te geven. Zo raakt je kind gewend aan het meenemen van fruit in een bakje net als straks op school.

We zijn een maatschappelijke kinderopvang zonder winstdoelstelling en zetten daarom alles op alles om onze kinderopvang toegankelijk te houden voor álle kinderen. Dat betekent ook dat onze tarieven niet hoog zijn en we de daadwerkelijke kosten per kind zo laag mogelijk willen houden. Is je kind nog niet zindelijk? Geef je kind dan luiers mee. Is je kind al wel zindelijk? Dan betaal je niet voor iets wat je niet gebruikt.

Het is raadzaam om kinderopvangtoeslag zo snel mogelijk aan te vragen, zodra je weet dat je gebruik gaat maken van kinderopvang. Het aanvragen van kinderopvangtoeslag kan namelijk enige tijd in beslag nemen en je wilt ervoor zorgen dat je op tijd in aanmerking komt voor de toeslag. Om kinderopvangtoeslag aan te vragen ga je naar www.toeslagen.nl. Dit kan zodra je een contract hebt getekend met een kinderopvangorganisatie. Het is belangrijk om de benodigde gegevens bij de hand te hebben, zoals het jaarinkomen van jou en je eventuele partner, je DigiD, het aantal opvanguren en de uurtarieven van de kinderopvang. De laatste twee vind je op de plaatsingsovereenkomst van Kinderwoud. Het is ook belangrijk om te weten dat je kinderopvangtoeslag met terugwerkende kracht kunt aanvragen tot drie maanden voordat je de aanvraag indient. Dit betekent dat je mogelijk recht hebt op toeslag voor de maanden voordat je de aanvraag indient, maar dit hangt af van de datum waarop je officieel bent gestart met de kinderopvang.

Wil je een nettofactuur van Kinderwoud ontvangen? Dat kan! Kinderwoud heeft een overeenkomst met de Belastingdienst waardoor het mogelijk is om je kinderopvangtoeslag op rekening van Kinderwoud te laten storten. Het voordeel voor jou is dat je kinderopvangtoeslag bij Kinderwoud geparkeerd staat en verrekend wordt met je factuur. Hoe kunt je dit regelen? Op www.toeslagen.nl kun je inloggen met je DigiD. Kies vervolgens voor: Wijziging doorgeven > Administratie > Ik wil de kinderopvangtoeslag aan de kinderopvang laten uitbetalen. Daarna volg je de overige stappen. Ook als de Belastingdienst je kinderopvangtoeslag rechtstreeks aan Kinderwoud overmaakt, blijf je zelf verantwoordelijk voor het aanvragen, wijzigen of stopzetten van de kinderopvangtoeslag.

Ja, als een kind niet naar de opvang kan komen vanwege ziekte, vakantie of een andere reden wordt er wel gefactureerd. Je neemt opvang af op vaste dagen en er wordt gefactureerd volgens het facturatieschema zoals in het contract staat. Je ontvangt ook kinderopvangtoeslag op basis van het facturatieschema.  

De belangrijkste voorwaarden waaraan je moet voldoen om kinderopvangtoeslag te kunnen krijgen:
  • Jij en je partner werken of volgen een opleiding, een inburgeringscursus of een traject naar werk.
  • Jij en je kind wonen op hetzelfde adres en staan hier allebei ingeschreven bij de gemeente.
  • Een deel van de kosten betaal je zelf: de verplichte eigen bijdrage.
Per 2023 krijgt iedereen die recht heeft op kinderopvangtoeslag maximaal 230 opvanguren vergoed. Het maakt dus niet meer uit hoeveel uren je per maand werkt. Of dat je een opleiding, een traject naar werk of een inburgeringscursus volgt. De 230 opvanguren zijn per kind per maand. Gaat je kind minder uren per maand naar de kinderopvang? Ga dan uit van de uren die in de plaatsingsovereenkomst staan. Kijk voor meer informatie op onze kostenpagina of op de website van de Belastingdienst.

De hoogte van de kinderopvangtoeslag is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het aantal kinderen dat gebruikmaakt van kinderopvang, het aantal opvanguren per kind, het inkomen van de ouders en het aantal uren dat de ouders werken of studeren. Per 2023 krijgt iedereen die recht heeft op kinderopvangtoeslag maximaal 230 opvanguren vergoed. Het maakt dus niet meer uit hoeveel uren je per maand werkt. Of dat je een opleiding, een traject naar werk of een inburgeringscursus volgt. De 230 opvanguren zijn per kind per maand. Gaat je kind minder uren per maand naar de kinderopvang? Ga dan uit van de uren die in de plaatsingsovereenkomst staan. Om een nauwkeurige schatting te krijgen van de kinderopvangtoeslag die je kunt ontvangen, kun je gebruik maken van de online rekenhulpen die beschikbaar zijn op de website van de Belastingdienst in Nederland. Deze rekenhulpen stellen je in staat om je situatie in te voeren en een indicatie te krijgen van de hoogte van de toeslag die je kunt ontvangen. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat de kinderopvangtoeslag wordt uitgekeerd door de Belastingdienst. Het is daarom aan te raden om rechtstreeks contact op te nemen met de Belastingdienst of hun website te raadplegen voor gedetailleerde en actuele informatie over de kinderopvangtoeslag, inclusief de voorwaarden en het aanvraagproces. Kijk voor meer informatie op onze kostenpagina of op de website van de Belastingdienst.

Tussen de 20e en 24e van de maand krijg je de factuur voor de buitenschoolse opvang bij voorkeur per e-mail en anders per post. De betaling gebeurt maandelijks via een automatische incasso, zeven dagen na ontvangst van de factuur. Je betaalt de dagdelen die we hebben vastgelegd in je contract. Ook als je je kind later brengt of eerder haalt. Dit geldt tevens bij vakanties en ziekte. Heb je extra opvang afgenomen? De extra opvang wordt achteraf gefactureerd. Na afloop van elk kalenderjaar krijg je van ons een jaaropgave.

Om kinderopvangtoeslag aan te vragen ga je naar www.toeslagen.nl. Houd de volgende gegevens bij de hand: je plaatsingsovereenkomst met Kinderwoud, het verzamelinkomen en je DigiD. Wacht niet te lang met aanvragen: de periode waarvoor je met terugwerkende kracht kunt aanvragen is beperkt tot 3 maanden.

Heb je hulp nodig bij de berekening van de kosten of bij het aanvragen van kinderopvangtoeslag? Kinderwoud is Toeslagen Dienstverlener voor de kinderopvangtoeslag. Wij kunnen je ondersteunen bij het aanvragen of wijzigen van de kinderopvangtoeslag en helpen je met je contact met de Belastingdienst. Voor deze extra dienstverlening brengen we geen kosten in rekening .

Het LRK-nummer (Landelijk Register Kinderopvang) van je opvanglocatie vind je op de plaatsingsovereenkomst bij het facturatieoverzicht. Ook vind je de link naar de LRK-registratie op de locatiepagina op onze website. Het LRK-nummer geef je door aan de Belastingdienst bij de aanvraag voor je kinderopvangtoeslag.

Als je stopt met werk in loondienst, je onderneming wordt beëindigd of je werkloos wordt, dan kun je nog 6 maanden dezelfde kinderopvangtoeslag krijgen. Deze 6 maanden gaan in op de eerste dag dat je niet meer werkt. Na deze 6 maanden heb je geen recht meer op kinderopvangtoeslag, tenzij je minder opvanguren hebt afgenomen dan het aantal uren waar je over het hele jaar genomen recht op hebt. De resterende opvanguren kun je dit jaar nog gebruiken en hier kinderopvangtoeslag voor aanvragen. Neem voor meer informatie hierover contact op met de Belastingdienst.

Kinderwoud hanteert een opzegtermijn van één maand. Je zegt het contract schriftelijk op via klantadvies@kinderwoud.nl.