Buitenschoolse opvang

Zodra je kind vier jaar is en naar de basisschool gaat, kun je (gedurende de hele basisschooltijd) gebruikmaken van de buitenschoolse opvang (BSO).

In een huiselijke en vertrouwde omgeving kan je kind meedoen aan allerlei activiteiten en workshops. Lekker chillen? (Buiten) spelen met vriendjes? Dat kan natuurlijk ook! Ook op de BSO maken we voor elk kind, elke ouder en elke medewerker van elke dag een mooie dag.

Wil je direct je kind aanmelden voor onze buitenschoolse opvang? Dat kan via de button hiernaast!

Onze buitenschoolse opvang (BSO)

Wat houdt buitenschoolse opvang in? Voor wie is het bedoeld? Van hoe laat tot hoe laat kan mijn kind bij de BSO terecht? En tot welke leeftijd gaat mijn kind naar de BSO?

Spelen op de BSO van Kinderwoud

Voor wie is het bedoeld?

Buitenschoolse kinderopvang is opvang voor kinderen in de leeftijd van 4 tot 13 jaar die naar de basisschool gaan.

Op welke dagen?

Je kind kan op maandag tot en met vrijdag van 7.30 tot 18.00 uur op onze buitenschoolse opvang terecht.

Van hoe laat tot hoe laat?

Heb je langer opvang nodig? Het is mogelijk om verlengde kinderopvang aan te vragen van 7.00 tot 18.30 uur.

En tijdens de schoolvakanties?

Je kind kan tijdens de schoolvakanties hele dagen naar de vakantie-BSO. Voor het vaststellen van de schoolvakantieweken hanteren we de richtlijnen van het ministerie van Onderwijs.

Elk kind staat bij ons op nummer 1

Ieder kind is uniek en mag zichzelf zijn bij Kinderwoud. Daardoor voelen de kinderen zich op onze buitenschoolse opvang snel thuis. Relaxen, lezen of meedoen aan een activiteit: je kind krijgt alle ruimte op de BSO.

  • We sluiten precies aan bij wat jouw kind nodig heeft
  • We zorgen voor een veilige en vertrouwde omgeving
  • We dagen je kind uit om zich op zijn of haar eigen manier en tempo te ontwikkelen

Om je kind optimaal te kunnen begeleiden, krijgt het een eigen mentor: een van de pedagogisch medewerkers in de groep. Op de BSO is de mentor voor jou/jullie én je kind het vaste aanspreekpunt.

Jonge kinderen op de BSO bij Kinderwoud

Jong en oud

Kleuters hebben meer behoefte aan geborgenheid en activiteiten in een eigen basisruimte dan oudere kinderen. Die slaan juist hun vleugels uit en doen graag activiteiten buiten de basisgroep.

Daarom werken we op de buitenschoolse opvang zoveel mogelijk met leeftijdsgroepen. De aanwezigheid van andere kinderen met dezelfde leeftijd om mee te spelen, is belangrijk voor de sociale ontwikkeling van kinderen op de BSO.

Op de buitenschoolse opvang volgen we vooral de sociaal-emotionele ontwikkeling en het welbevinden van je kind, het basisonderwijs volgt de leerontwikkeling. Aan kinderen vanaf 6 jaar vragen we jaarlijks hoe zij de BSO ervaren. Via het ouderportaal of in een oudergesprek informeert de mentor je over de ontwikkeling van je kind.

Buiten spelen op de BSO Kinderwoud

Spelen, ontdekken en risico’s nemen

Elke dag kan je kind meedoen aan allerlei leeftijdsgerichte activiteiten en/of workshops. Verschillende talentgebieden komen daarbij aan bod. Uitvinden & Ontdekken, Sport, Fit & Fun, Koken & Bakken, Muziek, Theater & Kunst, Natuur & Avontuur en Chillen & Spelen: spelenderwijs krijgt je kind de ruimte om te ontdekken en zijn of haar eigen talenten te ontwikkelen.

Kinderen moeten zich voldoende veilig voelen om dingen te ontdekken en zich bewust zijn van risico’s. Daarom creëren we een omgeving die ‘zo veilig als nodig’ (en niet ‘zo veilig als mogelijk’) is.

We geven de kinderen steeds meer eigen verantwoordelijkheid en ruimte om spelend grenzen op te zoeken, te ontdekken en risico’s te nemen. Onze pedagogisch medewerkers geven het goede voorbeeld en leggen per situatie uit waarom iets gevaarlijk kan zijn. Zo leren de kinderen steeds beter risico’s goed in te schatten, vooruit te kijken en stil te staan bij mogelijke gevolgen.

Lees meer over themagericht werken

Meedoen, meedenken en meebeslissen

We nemen de mening, wensen en inbreng van ieder kind serieus. Meedenken, meebeslissen en meedoen vinden we belangrijk. Daarom betrekken we je kind zoveel mogelijk bij het kiezen van activiteiten, het voorbereiden van een thema, het inrichten en aankleden van een ruimte of de aanschaf van nieuw (speel)materiaal.

Zo leren de kinderen leren om voor zichzelf op te komen, te onderhandelen, naar de mening van anderen te luisteren en rekening te houden met elkaar. Het stimuleert hun gevoel van eigenwaarde en ze vinden het ook nog eens superleuk!

Een dag op de opvang

We willen jou als ouder graag laten zien wat jouw kind gedurende de dag meemaakt. In onderstaand schema wordt in grote lijnen weergegeven hoe een dag op de buitenschoolse opvang eruit ziet.

Gezonde voeding bij Kinderwoud kinderopvang
07:30-08:00u
Het begin van de dag

Als ouder kun je je kind naar de voorschoolse opvang brengen. Je kind krijgt van ons ontbijt. Tijdens het ontbijt is er ruimte voor gezelligheid, leuke gesprekken en we hebben tijd voor elkaar.

Buitenschoolse opvang Kinderwoud Friesland
08:15-08:30u
Naar school brengen

Je kind wordt door een pedagogisch medewerker naar school gebracht.

Ophalen van school naar BSO
14:00-14:30u
Ophalen van school

Je kind wordt door een pedagogisch medewerker uit school gehaald. De kinderen gaan eerst naar hun vaste groep en vanuit daar kunnen ze zelf beslissen aan welke activiteiten ze mee willen doen. De activiteiten staan in lijn met het thema wat op dat moment wordt aangeboden.

Gezonde voeding bij Kinderwoud Kinderopvang
15:00u
Samen fruit eten

De kinderen eten met elkaar fruit en hierbij wordt het voedingsbeleid gehanteerd. De kinderen kiezen zelf hun fruit en drinken (fruit)water. De pedagogisch medewerkers eten met de kinderen mee en er is ruimte voor gezelligheid en een rustmoment.

BSO kinderwoud
15:15u
Tijd voor een activiteit of vrij spel

Er worden op de BSO activiteiten aangeboden, maar kinderen zijn niet verplicht om mee te doen. Zij leren hierbij keuzes maken. De pedagogisch medewerkers begeleiden de kinderen. Zo ontstaat er de mogelijkheid om actief bezig te zien, te sporten, naar muziek te luisteren, te knutselen of buiten te spelen.

Cracker eten bij BSO Kinderwoud
16:00u
Samen eten

Het is tijd om met elkaar een cracker te eten en te drinken. Het cracker eten vindt plaats in de vaste basisgroep. De eetmomenten zijn sociaal-educatief, we creëren vaste en rustige eetmomenten. We zien het als onze taak om kinderen te helpen gezonde eetgewoonten te ontwikkelen.

Buiten spelen op de BSO Kinderwoud
16:15u
Tijd voor een activiteit of vrij spel

Kinderen krijgen de keus om mee te doen aan een activiteit. De BSO werkt met thema's, de activiteiten waar de kinderen uit kiezen zijn gericht op thema van dat moment. We houden hierbij het ontwikkelmodel aan. Dit is model is voor de BSO gericht op talentontwikkeling van het kind. De diversiteit in het aanbod en de 'fun' factor staan hierbij centraal.

Talentgerichte activiteiten bij Kinderwoud kinderopvang
17:00u
Het einde van de dag

Het is weer tijd om je kind weer op te komen halen.

Wil je direct je kind aanmelden voor onze buitenschoolse opvang? Dat kan via de button hiernaast!

Buiten spelen op de BSO Kinderwoud

Vakantie-BSO

In de schoolvakanties kan je kind een hele dag naar onze BSO-locaties. Tijdens de schoolvakanties hebben wij een erg leuk vakantieprogramma bomvol leuke activiteiten voor de kinderen. We plannen van tevoren voor iedere dag twee uitdagende activiteiten en werken tijdens de schoolvakanties met een centraal thema. Naast de activiteiten is er nog genoeg ruimte voor spelen, chillen en spontane ideeën van de kinderen.

Gedurende de schoolvakanties is er ook ruimte om iets extra’s te doen, zoals bijvoorbeeld een workshopdocent die langs komt op locatie of we gaan met z’n allen op stap om een activiteit te doen, zoals bijvoorbeeld schaatsen in Thialf, een museumbezoek of het ‘Blotevoetenpad’ lopen.

Een sportdag zal nooit ontbreken in de schoolvakanties. Want bewegen is belangrijk voor de breinontwikkeling van kinderen.

BSO kinderwoud

Kinderwoud Zomerweken

In de zomervakantie zorgen we er ervoor dat we zes weken een superzomer programma hebben waarbij we volop zomeractiviteiten inplannen. Je kunt hierbij denken aan suppen, fierljeppen, waterspellen, boswandelingen en soms zelfs een strandbezoek. Daarnaast organiseren we ook in de zomer workshops op locatie.

De vakantie-BSO is leuk! Daar wil je kind graag zijn.

Wat kost buitenschoolse opvang

Wil je gebruikmaken van buitenschoolse opvang, dan wil je natuurlijk weten wat dat kost. De kosten zijn afhankelijk van het tarief van de opvang, het aantal uren dat je kind gebruikmaakt van de opvang en de hoogte van je inkomen. Gebruik onze rekentool voor een kostenindicatie op maat.

Ga naar de rekentool Meer informatie

Onze pijlers

Spelend leren, bewegen, muziek en gezonde voeding zijn heel belangrijk voor de ontwikkeling van het kinderbrein. Daarom vormen deze vier pijlers elke dag de basis op al onze opvanglocaties.

Spelend leren

Kinderen doen niets liever dan spelen: dé manier om zich te ontwikkelen.

Meer over spelend leren
Bewegen

Bewegen stimuleert het brein, is gezond en ook gewoon leuk!

Meer over bewegen
Muziek

Muziek maken activeert alle ontwikkelingsgebieden in het brein.

Meer over muziek
Gezonde voeding

Gezonde voeding is de brandstof voor de ontwikkeling van het kinderbrein.

Meer over gezonde voeding

Veelgestelde vragen

Kom gerust eens bij ons kijken, je bent van harte welkom! Met meer dan 75 locaties in heel Friesland is er altijd een bij jou in de buurt. Je kunt een rondleiding aanvragen via de website of contact opnemen met de afdeling Klantadvies. Zij zorgen ervoor dat er een afspraak voor een rondleiding gemaakt wordt. Bekijk hier onze locaties.

Buitenschoolse opvang (BSO) is een term die gebruikt wordt in Nederland en verwijst naar georganiseerde kinderopvang voor schoolgaande kinderen buiten reguliere schooluren. Dit omvat opvang vóór en na schooltijd, maar ook tijdens schoolvakanties en schoolvrije dagen (studiedagen voor leraren). BSO is bedoeld om werkende ouders of verzorgers te ondersteunen door een veilige en begeleide omgeving te bieden voor hun kinderen tijdens deze periodes. In de buitenschoolse opvang worden kinderen betrokken bij verschillende activiteiten zoals spelletjes, sport, knutselen en sociale interactie met leeftijdsgenoten. BSO-voorzieningen kunnen worden beheerd door scholen, buurthuizen, kinderopvangorganisaties of particuliere aanbieders. Het doel is om een stimulerende en verzorgende omgeving te bieden die de educatieve en sociale ontwikkeling van een kind buiten de reguliere schooluren aanvult.

De buitenschoolse opvang (BSO) is bedoeld voor schoolgaande kinderen in de leeftijd van 4 tot 13 jaar. Dit omvat de periode voor en na schooltijd, tijdens schoolvakanties en op schoolvrije dagen (studiedagen voor leraren). Zodra je kind vier jaar is en naar de basisschool gaat, kun je (gedurende de hele basisschooltijd) gebruikmaken van de buitenschoolse opvang (BSO). In een huiselijke en vertrouwde omgeving kan je kind meedoen aan allerlei activiteiten en workshops. Lekker chillen? (Buiten) spelen met vriendjes? Dat kan natuurlijk ook!

Je kind kan op maandag tot en met vrijdag van 7.30 tot het begin van de school op onze voorschoolse opvang terecht. Na schooltijd kan je kind tot 18.00 uur naar onze naschoolse opvang. Heb je voor 7.30 uur of na 18.00 uur kinderopvang nodig? Het is vaak mogelijk om verlengde kinderopvang aan te vragen vanaf 7.00 uur en tot 18.30 uur. In de schoolvakanties kan je kind hele dagen naar de vakantie-BSO. Voor het vaststellen van de schoolvakantieweken hanteren we de richtlijnen van het ministerie van Onderwijs.

Bij Kinderwoud is het mogelijk om flexibele opvang aan te vragen. Op elke locatie is een beperkt aantal plaatsen voor flexibele opvang. Bij flexibele opvang gaat het om opvang afname op wisselende dagen en/of tijden. Zoek je ook flexibele kinderopvang? Neem dan contact met ons op, we informeren jou graag over de mogelijkheden van jouw verzoek of aanvraag.  

Je kunt je kind aanmelden via het aanmeldformulier op onze website, op die manier kunnen we jouw gegevens en die van je kind zo goed en veilig mogelijk verwerken. We nemen na je aanmelding zo snel mogelijk contact met je op. We bespreken dan graag jouw wensen, de gewenste startdatum en de plaatsingsmogelijkheden op de locatie van je voorkeur!

Voor aanvang van de startdatum word je uitgenodigd voor een intakegesprek op locatie. Je wordt ongeveer 4 weken van tevoren uitgenodigd door de pedagogisch medewerkers van de groep.  

De kosten van buitenschoolse opvang (BSO) zijn door de kinderopvangtoeslag vaak een stuk lager dan je denkt! De kosten van buitenschoolse opvang (BSO) kunnen variëren en zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de regio waarin je woont, het type opvang, de duur van de opvang en het inkomen van de ouders. Daarnaast kunnen er ook subsidies of tegemoetkomingen beschikbaar zijn, zoals de kinderopvangtoeslag in Nederland. Deze toeslag is gebaseerd op het inkomen van de ouders en kan helpen bij het dekken van een deel van de kosten voor kinderopvang, inclusief BSO. Je berekent de kosten eenvoudig en snel via onze rekentool. Omdat de kosten voor elke gezinssituatie anders zijn, vragen we je voor een juiste berekening enkele gegevens in te vullen. Met je inkomensgegevens bij de hand heb je binnen een paar minuten een indicatie van de maandelijkse kosten voor opvang in jouw situatie.

Onze tarieven voor kinderdagopvang en buitenschoolse opvang zijn inclusief eten en drinken. We hanteren een gezond voedingsbeleid en verzorgen daarom de voeding (drinken, fruit, brood, crackers etc.). Voor je baby hoef je alleen te zorgen voor fles- of borstvoeding. Onze tarieven voor peuteropvang zijn inclusief drinken en lunch. Op de peuteropvang vragen we je om je kind voor het fruitmoment een stuk fruit mee te geven. Zo raakt je kind gewend aan het meenemen van fruit in een bakje net als straks op school.

Natuurlijk houden we rekening met allergieën van kinderen. Ook is er ruimte voor individuele afspraken, bijvoorbeeld in geval van een dieet of een bepaalde (geloofs)overtuiging.  

Eén van onze pedagogisch medewerker(s) haalt je kind aan het einde van de schooldag lopend of met de fiets op. Als we gebruikmaken van een taxi, dan begeleidt de chauffeur je kind naar de BSO. Is je kind ouder en kan het zelfstandig naar de BSO? Als je daar als ouder schriftelijk toestemming voor geeft, dan mag dat gerust. In de middag haal je je kind vanaf 16.30 uur op. In overleg met jou mogen (oudere) kinderen zelfstandig naar huis gaan. Bij het ophaalmoment mag je als ouder op de groep komen om de sfeer te proeven, te zien waar je kind mee bezig is en om informatie uit te wisselen.

Je kunt extra opvang aanvragen via het ouderportaal. De aanvraag voor extra opvang wordt door de eigen locatie beoordeeld en is alleen mogelijk als de bezetting van de groep het toelaat. We facturen de extra opvang achteraf. Je kunt de aanvraag voor extra opvang tot 48 uur van tevoren annuleren. Bij afmelding korter dan 48 uur van tevoren brengt Kinderwoud de aangevraagde extra opvang in rekening.  

Je kunt een ruildag aanvragen via het ouderportaal/ de OuderApp. De aanvraag voor een ruildag wordt door de eigen locatie beoordeeld en is alleen mogelijk als de bezetting van de groep het toelaat. Het ruilen van dag(del)en is mogelijk binnen 14 dagen voor of na het gemiste dagdeel. Het ruilen van dagen is niet mogelijk als het gaat om erkende feestdagen en dagen waarop Kinderwoud gesloten is. Het ruilen van opvangdagen is een service en je kunt aan deze service geen rechten ontlenen.

Als je aanvraag voor extra opvang of een ruildag wordt afgewezen, dan kan het zijn dat er geen mogelijkheden zijn qua bezetting of personeelsplanning. Heb je hier vragen over, dan kun je je het beste richten tot de groep van je kind.  

In het ouderportaal van Kinderwoud vind je alles wat je moet én wilt weten over de kinderopvang van je kind. Het ouderportaal is beschikbaar als webportaal voor computer en laptop en als app voor smartphone en tablet (OuderApp). In het ouderportaal kun je veel zaken snel en eenvoudig regelen.

Kinderwoud is op officieel erkende feestdagen gesloten. Op sinterklaasavond (5 december), kerstavond (24 december) en op oudejaarsdag (31 december) sluiten al onze locaties om 17:00 uur. Op deze dagen haal je je kind(eren) voor 17:00 uur op. We crediteren deze uren niet. Kinderwoud behoudt zich het recht voor om in het kader van professionalisering maximaal een dag per jaar te reserveren voor interne scholing. Op die dag biedt Kinderwoud geen opvang, we brengen ouder(s)/verzorger(s) hiervan minimaal twee maanden van tevoren op de hoogte. We crediteren deze uren niet.  

Als je kind hoge koorts heeft, regelmatig overgeeft of pijn heeft, kun je je kind het beste in de huiselijke omgeving (laten) verzorgen. Je kind heeft op zo’n moment vooral behoefte aan rust, verzorging en extra aandacht en zal zich niet prettig voelen op de kinderopvang. Voor pedagogisch medewerkers is het bovendien niet haalbaar om de aandacht goed te verdelen tussen je zieke kind en de andere kinderen in de groep. Met lichte ziekteverschijnselen – denk aan een snotneus of huiduitslag – kan je kind vaak gewoon meedoen in de groep. Is je kind ziek en kan het niet naar de kinderopvang? Geef dit dan op tijd aan ons door via het ouderportaal/de OuderApp. Als er sprake is van een besmettelijke ziekte, dan worden we daar graag direct over geïnformeerd. Voor actuele informatie over infectieziekten kun je terecht in de Kiddi App of op rivm.nl. Als je kind ziek wordt op de kinderopvang, dan nemen we contact met je op en stemmen we af of je kind kan blijven of opgehaald moet worden. In acute gevallen overleggen we met een huisarts en in noodgevallen gaan we naar de eerste hulp van het ziekenhuis of bellen we 112.

Op een deel van onze locaties spreken we zowel Nederlands als Fries. Dat doen we om de kinderen spelenderwijs te stimuleren in hun meertaligheid. Meertaligheid bevordert namelijk niet alleen de taalontwikkeling, maar ook de sociale en intellectuele ontwikkeling. We werken hierbij samen met SFBO (Sintrum Frysktalige Berne-opfang). Heeft je kind een andere moedertaal? Dan kan het helpen – bijvoorbeeld als je kind moet wennen of verdrietig is – om woorden uit de moedertaal te gebruiken. Dit noemen we de ‘troosttaal’. Als ouder(s) kun je een aantal woorden aandragen die we in dit soort situaties kunnen gebruiken.

Je leest onze beleidsdocumenten (zoals Pedagogisch beleid, Beleid Veiligheid en Gezondheid, Voedingsbeleid en Protocol veilig slapen), onze jaarverslagen en algemene voorwaarden hier.