Typisch Kinderwoud: Gezonde voeding, gezonde basis!

In de reeks blogs 'Typisch Kinderwoud' krijg je een kijkje in de keuken van Kinderwoud. Belangrijke thema's, onze speerpunten en nog veel meer onderwerpen die typisch Kinderwoud zijn! Deze keer vertelt onze pedagoog Irene Wajon waarom wij gezonde voeding zo belangrijk en leuk vinden. 

 

Gezond eten is lekker en leuk!

Jong geleerd, is oud gedaan. Helemaal als het gaat om een gezonde levensstijl. Als kinderen al op jonge leeftijd verantwoord eten en genoeg bewegen, dan is het voor hen een stuk makkelijker om die levensstijl te behouden als ze ouder worden. Juist dat is waardevol in een tijd waarin veel mensen kampen met overgewicht.

 

Gezonde voeding is meer dan je dagelijkse portie groene en fruit, Gezond eten is goed voor de fysieke ontwikkeling en breinontwikkeling van kinderen. De belangrijkste boodschap daarbij is: ‘Gezond eten is lekker en leuk!’


Gezond eten krijgt veel aandacht, maar toch  staat het niet standaard op elk boodschappenlijstje. Als kinderen leren dat gezond eten lekker en leuk is, wordt gezond eten eerder een gewoonte. Zo maken ze op latere leeftijd sneller en gemakkelijker een bewuste keuze wat hun voeding betreft. Ze zijn niet anders gewend en vinden het gewoon lekker. Daarbij is gezonde voeding ‘natuurlijk’ ook gewoon gezond.


Gezonde keuzes maken kun je leren

Voeding en eten zijn meer dan alleen noodzakelijke buikvulling. Samen eten is ook een sociaal gebeuren. Door kinderen te betrekken bij het maken van gezonde maaltijden en tussendoortjes, leren ze hoe eten bereid wordt, hoe de producten heten en waar ze vandaan komen. Als ze weten wat er op hun bord ligt, vinden ze het opeten veel leuker! Daarom besteden we bij Kinderwoud veel aandacht aan voeding en is het één van onze (ondersteunende) speerpunten.

Maar met een bewust neergezet voedingsbeleid alleen zijn we er nog niet. Naast het feit dat onze pedagogisch medewerkers dagelijks gezond eten op tafel zetten, prikkelen ze ook de nieuwsgierigheid van de kinderen en geven ze zelf het goede voorbeeld. De kinderen worden op deze manier uitgedaagd om nieuwe dingen te proeven.

 “Door kinderen op een ongedwongen manier te laten proeven, kijken, ruiken en voelen, leren ze verschillende soorten gezonde voeding kennen.”


Vaak horen we dat kinderen verbaasd zijn over hoe lekker alles is dat ze zelf hebben gemaakt, terwijl de ingrediënten die we gebruiken meestal wel bekend zijn bij de kinderen. Het gaat er dan ook om dat je met de meeste producten veel verschillende kanten op kunt. Groente smaakt anders als je het kookt of grilt. Fruit kun je zo eten, maar ook gepureerd als lekkere smoothie. En wist je dat jonge kinderen pas na een keer of tien proeven, weten of ze iets wel of niet lekker vinden?




De activiteiten die we bij Kinderwoud op kook- en bakgebied samen met de kinderen doen, zorgen ervoor dat kinderen elkaar inspireren. Als je andere kinderen ziet eten en proeven, wil je ook meedoen. Samen experimenteren, nieuwe dingen ontdekken en ervaren dat smaken verschillen. Prachtige ontwikkelmomenten zijn dat!

 

Waar komen groente en fruit vandaan?

Naast het samen klaarmaken en eten van gezonde voeding, laten we ook zien waar groente en fruit vandaan komen. Zo werken we op onze locaties met moestuintjes. Van het kweken van kruiden, groente en fruit in een paar potten tot echte moestuinen. Het onderhouden en oogsten doen we samen met de kinderen. Kinderen leren wat planten nodig hebben om te groeien en dat er niet zomaar sla of aardbeien zijn. Eten is dus waardevol. En grote kans dat kinderen ook willen proeven wat ze zelf gekweekt hebben!

 

“Maar soms is het zo makkelijk om voor iets ongezonds te gaan! Hoe ga je om met verleidingen?”

Een uitzondering moet een uitzondering blijven. Bijvoorbeeld in een vakantie of met Kerst of Pasen. En aangezien Kinderwoud maar één keer haar 50 jarig jubileum viert, hebben we ook hier een uitzondering gemaakt. Alle groepen hebben een feestdoos ontvangen met ingrediënten om zelf cup cakes te bakken. Een minder gezonde keuze, waarbij we afwijken van ons voedingsbeleid, maar wat wel een leuke, leerzame en sociale activiteit opleverde. Alle kinderen van jong tot oud konden meehelpen met bakken en opeten! Want wie jarig is trakteert!


Om dit soort uitzonderingen te kunnen maken werken we bij Kinderwoud met een zogenoemde ‘feestlijst’ voor bijzonder momenten. Bovendien zijn er natuurlijk ook veel gezonde alternatieven; gedroogd fruit of snoepgroente in plaats van snoep, een lekkere groentebodem voor de pizza; het is een feestje op zich om zo’n gezonde en zo kleurrijk mogelijke pizza te beleggen. Of soepstengels met een zelfgemaakte groentedip; echt veel lekkerder dan chips!

 

Bij Kinderwoud hebben we aandacht voor gezonde voeding, doe je met ons mee?


Irene Wajon
Pedagoog