Edward vertelt: met kinderen zingen en muziek maken heeft iets magisch

Edward van der Velde werkt niet alleen als pedagogisch medewerker bij Kinderwoud. Hij maakt ook muziek op verschillende groepen en kan zijn muzikaliteit daar helemaal in kwijt. En dat is heel fijn én belangrijk voor de kinderen, want muziek bevordert hun breinontwikkeling. Edward heeft daarnaast het jubileumlied gecomponeerd en geschreven, ter ere van het 50-jarig bestaan van Kinderwoud. Hoogste tijd om meer over hem en zijn kijk op muziek bij kinderen te weten te komen.

 

Passies muziek en kinderen in één functie bij Kinderwoud

 

Pedagogiek is iets dat mij altijd heeft gefascineerd en werken met kinderen vind ik fantastisch. Daarnaast is creativiteit belangrijk voor mij en laat kinderen daar nou het beste in zijn. Niet gek dus, dat ik twee jaar geleden begon als pedagogisch medewerker bij Kinderwoud. Maar naast pedagogisch medewerker doe ik meer. Op verschillende groepen maak ik muziek met de kinderen. Iets magisch, als je het mij vraagt. En zo kan ik mijn afgeronde opleidingen in SPW Kinderopvang én in de muziek heel goed combineren bij Kinderwoud.

 

 

“Sommige kinderen leven helemaal op bij de muziekactiviteiten.”

 

 

Opleving bij kinderen

 

Muziek is een mooi hulpmiddel bij het ontdekken van geluid. Je ziet echt iets gebeuren bij kinderen wanneer ze geluid ontdekken; denk aan verschillende geluiden maken en naar elkaar luisteren. Sommige kinderen leven dan helemaal op. Kinderen die heel druk zijn worden heel rustig en kinderen die heel terughoudend zijn, worden enthousiast en actief. Dat geeft wel aan dat met kinderen zingen en muziek maken iets magisch en bijzonders heeft.
Wat collega’s vaak tegen me zeggen, wanneer ze zien dat een kind helemaal opleeft tijdens een muziekactiviteit, is: “Dat had ik totaal niet van dat kindje verwacht, fantastisch!”. Dat vind ik zó mooi om te horen. Collega’s verbazen zich over bepaalde kinderen die helemaal opleven met muziek, omdat ze dit bij andere activiteiten veel minder hebben. Prachtig dat muziek dit met een kind kan doen.

 

Bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen


Ik ben trots op de bijdrage die ik lever aan de ontwikkeling van kinderen. Het is een eer dat een kind voor het eerst in zijn of haar leven een instrument hoort en dat ík de persoon mag zijn die dit instrument bespeelt. Die ervaring zullen ze zich hopelijk later nog herinneren en nog mooier zou zijn, als het de basis is voor een toekomst met (meer) muziek. Qua instrument is de ukelele trouwens vaak favoriet bij de kinderen. Het instrument is lekker klein en makkelijk vast te houden. Maar, trommels doen het ook altijd goed!

 

“Kinderen laten me met een andere blik naar de wereld kijken.”

 

 

Met een andere blik naar de wereld kijken


Ik leer de kinderen iets, maar zij geven mij ook dagelijks nieuwe inzichten. Op een gegeven moment neem je de wereld voor lief, maar zo ziet een kind dit niet. Zij laten me vaak weer even met een andere blik naar de wereld kijken. Dit is niet alleen tijdens muziekactiviteiten, maar ook met voorlezen, spelen, bouwen, rennen, klimmen en ontdekken. Geweldig, vind ik dat.

 

Meewerken aan het jubileumlied ter ere van het 50-jarig bestaan van Kinderwoud


Ik vond het erg leuk en een mooie uitdaging dat ik mee mocht werken aan het jubileumlied van Kinderwoud. Een nummer schrijven is altijd een leuk puzzeltje. Het moet rijmen maar ook lekker “rollen”, dus ik was telkens met woorden aan het spelen om te kijken of het paste. De melodie en de muziek had ik heel snel, de tekst is altijd de grootste puzzel. Ik heb de gitaar erbij gepakt, ben wat akkoorden gaan spelen en fluiten en neuriën tot ik iets leuks had. Dat was de basis waarmee ik ben gaan puzzelen. De kinderen reageren verrast als ze er achter komen dat ik degene ben die het lied heeft gemaakt. Als ik dan ineens meezing, kijken ze me heel verwonderlijk aan. De reacties zijn allemaal positief; iedereen wordt er vrolijk van en dat was wel een doel van het nummer. Jammer dat het jubileumjaar precies tijdens de corona valt maar wij proberen er altijd een feestje van te maken!

 

 

<<< naar de jubileumpagina