Anneke vertelt: met een totaal andere functie en rol kunnen we privé en werk goed gescheiden houden

"If you can laugh together, you can work together" - Robert Orben

 

Wij zijn Koen en Anneke. Ik (Anneke) 31 jaar en al meerdere jaren werkzaam als pedagogisch medewerker voor Kinderwoud. Ik kom uit Luinjeberd (‘dat dorpje vlakbij Heerenveen’, is meestal mijn toevoeging). Ik ben getrouwd met Koen, 34 jaar en medewerker Financiën bij Kinderwoud. Koen komt van oorsprong uit Wolvega. We hebben elkaar leren kennen bij de Albert Heijn. Koen was de groenteman, ik de caissière (hoe cliché, maar waar). Eerst woonden we samen in Heerenveen, maar toen onze tweelingdames Elin en Mare geboren werden besloten we te verhuizen naar het dorp waar ik ben opgegroeid; Tjalleberd. Na een jaar verbouwen (en nog klusjes tussendoor) wonen we hier alweer ruim 3 jaar en hebben we een jaar geleden ons zoontje Sverre mogen verwelkomen.

 


Kinderwoud

 

Koen werkte destijds voor een ander bedrijf toen Kinderwoud op zijn pad kwam. Hij had zin in een nieuwe uitdaging en maakte de overstap. Ik was een paar jaar eerder al werkzaam voor Kinderwoud in Heerenveen. Ik was toen net afgestudeerd. Na 2 jaar ben ik wat anders gaan doen. Omdat ik slaapdiensten draaide voor een logeerhuis voor kinderen met autisme en andere aanverwante stoornissen, ben ik op zoek gegaan naar wat anders. De combinatie weekenden-doordeweeks was niet meer helemaal haalbaar. Ik besloot wederom een sollicitatiebrief naar Kinderwoud te sturen. Uiteindelijk ben ik toen in Gorredijk terechtgekomen. Een tijdje heb ik beide banen gecombineerd, maar ben al snel volledig gaan werken voor Kinderwoud.

 

"The best teachers are those who show you where to look, but don’t tell you what to see" - Viktor E. Frankl

 

Anneke en Kinderwoud

 

Op dit moment werk ik op de peutergroep en de BSO die in basisschool De Librije in Gorredijk gevestigd zijn. Op de peutergroep zorgen we voor een vaste dagstructuur die de kinderen veiligheid en overzicht biedt. Vanuit veiligheid, geborgenheid en een gevarieerd aciviteitenaanbod, kunnen de kinderen zich in eigen tempo ontwikkelen. We werken hierbij met Puk-thema’s (VVE gerelateerd), maar zijn zelf ook graag creatief in het bedenken van thema’s.
Op de BSO zorgen we ook voor een vaste structuur met thema’s, maar dan in combinatie met meer vrije momenten. Vrijheid vinden we belangrijk op de BSO; kinderen komen uit een vaste schoolstructuur, bij ons mogen ze lekker hun eigen gang gaan. Uit school krijgen de kinderen eerst fruit en drinken, daarna mogen ze dan ook hun creativiteit de vrije loop laten. Knutselen, buiten spelen of timmeren, we bieden een scala aan activiteiten.

Als pedagogisch medewerker vind ik het prachtig om te zien welke stappen kinderen zetten binnen hun ontwikkeling maar ook hoe wij bij deze stappen kunnen ondersteunen. Mijn visie is vooral kijken naar mogelijkheden; elk kind is uniek en dat zorgt elke dag weer voor een nieuwe beleving, voor zowel kind als medewerker. Kinderen mogen bij ons zichzelf zijn en zelf invulling geven aan datgene wat ze zien en beleven; wij mogen daar elke dag van meegenieten. Daarnaast zien we op de BSO ook vaak nieuwe vriendschappen ontstaan; dat sociale aspect is ontzettend leuk! Geen dag is hetzelfde en dat maakt elke dag tot een mooie dag!

 

"Words are pictures of our thoughts" - John Dryden


Los van mijn werk bij Kinderwoud schrijf ik graag stukjes over onze eigen kinderen. Dit doe ik elke week op ‘Tweelingdingen’ op facebook. Dit is me destijds geadviseerd door een verpleegkundige in het ziekenhuis om onze ervaringen met Elin en Mare te verwerken. De dames werden na een dreigende vroeggeboorte met 24 weken met uiteindelijk 33 weken prematuur geboren. Een hele ervaring als kersverse ouders, maar ook een avontuur. Het schrijven doe ik inmiddels al bijna 6 jaar en haal hier veel voldoening uit. Sverre is er sinds augustus als nieuwe hoofdrolspeler bijgekomen. 

 

The man cave – Koen en Kinderwoud

 

Koen en ik hebben het beide naar ons zin bij Kinderwoud. Met een totaal andere functie en rol kunnen we privé en werk goed gescheiden houden. Door de coronatijd kwamen deze twee werelden echter wel steeds dichter bij elkaar. Koen is in zijn werk erg discreet. Hij besloot van daaruit in ons hok een ‘mancave’ (no wife, no kids, no problems) te bouwen want de kinderen vonden het wel erg gezellig dat papa thuis werkte. Voor Koen niet altijd handig, want die was veel aan het bellen. ‘Papa? Papa? Paaaaapa?’ was het dan op de achtergrond. Tussen de ‘joehoe- kinderen-hier-bij mij-niet handig-SOS?’ blikken door, probeerde ik tussendoor met de kinderen wat schoolwerk te doen. Het was de vorige lockdown prachtig weer, wat Koen zijn mancave helaas niet ten goede kwam (wife, kids, problems). Eenmaal in het hok wisten ze ook daar papa te vinden. Hij werd hierin creatief; ze hadden op een gegeven moment al hun knutsel/frutsel spullen in het hok bij papa. Alles voor die mancave, dat begrijp je ; ). Ik was op dat moment zwanger van onze Sverre en al snel kwam ik thuis te zitten qua gezondheid. Koen combineerde dus papa zijn, huiswerken en zijn eigen werk.

 

Elke dag een mooie dag! – Kinderwoud

 

Ik denk dat ‘elke dag een mooie dag’ voor ons beide geldt, zowel als medewerker van Kinderwoud maar ook als gezin. Tenslotte zijn er elke dag lichtpuntjes, groot en/of klein. En soms hoef je ze niet eens te zoeken, je kunt ze ook gewoon zijn!

 

Koen en Anneke

 

 

<< naar de jubileumpagina